Fideuà de Calamar de Palamós

Receptes — 25/02/2014 at 11:25

El calamar és un aliment ric en iode, beneficiós pel nostre metabolisme, ja que ajuda a regular la nostra energia i el correcte funcionament de les cèl·lules. El calamar fresc de Palamós, que és el que treballem, té un gust molt fi i dolcenc. El seu tamany és el que ens marcarà quin tipus d’elaboració hi podem fer, si és gros (de més de 200g per peça) és ideal per fer-ne una cocció llarga com pot ser arròs, fideuà (com és el cas d’aquesta recepta que farem avui), platillos… i si és petit, és molt millor menjar-lo amb coccions curtes, a la planxa o a la brasa entre d’altres.

Fideuà de calamar de Palamós

Dificultat: Mitja
Temps: 1h 30minuts

Ingredients (per 4 persones).
400 g fideus de cabell d’àngel
1 calamar de Palamós pescat amb potera de 600 g
60 g oli d’oliva
250 g ceba figueres
30 g d’all
70 g tomata penjar madura a brunoise
600 g de fumet de peix
c/s allioli
c/s sal

El.laboració
Per començar netegem el calamar i tallem el cos i les potes «a brunoise«, el posem en una cassola a foc fort juntament amb oli d’oliva i sal. Un cop el calamar quedi rossejat, hi afegim la ceba i l’all també tallats de la mateixa manera, deixem que la ceba tregui tota la seva aigua i abaixem el foc al mínim fins que es formi una confitura. Hi afegirem la tomata i el sucre i ho deixarem coure 20′. Així ja tindrem el sofregit a punt.

Mentre elaborem el sofregit, a un altre foc rossegem els fideus en una paella amb un parell de dents d’all i oli d’oliva.

Pel fumet de peix tenim dues opcions, fer-lo o comprar-ne un de preparat. Si decidim fer-lo, és molt senzill, primer en una cassola fem un sofregit bàsic, després hi posem espines i caps de peix, ho cobrim d’aigua, ho posem al foc i ho deixem bullir durant 45′, col.lem i ja ho tenim. Un consell: quan en feu, és bo fer-ne més quantitat i congelar-lo en petites porcions separades, per a d’altres dies!

Per ser més àgils en la preparació del plat, totes aquestes el.laboracions les podeu fer quan tingueu temps i anar guardant-les a la nevera (4/5 dies màxim) o congelar-ho en bosses hermètiques. Així no caldrà que disposeu de ben bé dos hores seguides per fer el plat!

Un cop teniu el sofregit fet, els fideus rossejats i el fumet a punt, amb 10′ tenim la fideuà feta! Ho barregem tot i ho deixem bullir 3′ al foc, per passar-ho al forn a 185ºC durant 8′. Llest per servir! Hi podem posar allioli per acompanyar o no, depén dels vostre gust!