La Cuina Catalana com a patrimoni de la Humanitat UNESCO 2013

Reflexions — 05/07/2012 at 10:10

Durant aquest any, la Fundació Institut Català de la Cuina està promovent la candidatura de la cuina catalana a rebre, el proper 2013, el calificatiu de «Patrimoni inmaterial de la Humanitat», guardó que trobo molt adequat i merescut.

Crec que és molt important difondre la nostra gran diversitat culinària, desde les terres de l’Ebre fins a l’Alt Empordà, desde Mar fins a Aragó i dels Pirineus, llindant amb França. Tant per la qualitat del producte com per la diversitat de les el.laboracions i receptes, la nostra cuina és un valor sòlid i important i cal fer-ho saber al món!

Sabíeu que el llibre més antic que parla de cuina catalana te més de 600 anys d’història? És el «llibre de Sent Soví», un receptari de cuina medieval, del que s’està investigant l’origen perque pot provenir d’un original del S.X! Això dona fe de que la nostra cuina és quelcom històric i documentat! No tant lluny pero també amb valor històric trobem «La Cuinera Catalana», un receptari anònim del segle XIX amb més de 500 receptes…

D’ençà fins ara el receptari català ha anat evolucionant tot i que sempre queden les receptes importants de la nostra cultura culinària, i d’aquestes moltes són «arcaiques» com l’allioli que ja apareix al Llibre de Sent Soví… Aquest, és el monument culinari més antic que existeix al món, ja el feien els egipcis, els quals el deixaren en herència als romans! Una altre gran salsa molt nostrada, per exemple, és el romesco que també té uns segles d’antiguetat…

Hi ha moltes altres receptes com la picada, la xamfaina, els rostits, els platillos, els estofats, els suquets, el mar i muntanya, l’escalivada, la brasa, els bunyols, els cargols, l’esqueixada… Podria continuar dient molts i molts plats, però allò més interessant és contemplar com s’han anat adaptant molts plats d’aquests a tra vés de les diferents èpoques i aquest equilibri entre la tradició i l’evolució és una de les grans riqueses de la nostra cuina, argument sòlid com per a que sigui declarada patrimoni inmaterial de la Humanitat per la UNESCO. I el mèrit és de tothom: pagesos, pescadors, ramaders, flequers, restauradors… i també de qui la conserva i la fa evolucionar desde la llar!

Darrerament hem vist vàries noticies de mitjans i marques que recolzen aquesta candidatura amb diverses iniciatives (com per exemple La Vanguardia o Moritz) Nosaltres a la Sala Gran ja hem començat a colaborar-hi amb el nostre «granet de sorra», espero que vosaltres feu el mateix. Ajudeu a la campanya Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat: candidatura UNESCO 2013. Cal fer-ho, pel país!

Com podeu participar-hi? doncs molt senzill, feu un cop d’ull a aquest web on hi trobareu totes les característiques de la candidatura i com donar-hi suport. Podeu fer-vos padrins d’una recepta!