Ruta Josep Pla a Llofriu: Cultura i Gastronomia a l’Empordà, el proper 9 de setembre

Esdeveniments — 14/08/2012 at 12:26

En un parell de setmanes la Fundació Josep Pla estrena una nova ruta cultural i gastronòmica aquí a Llofriu, concretament el proper dia 9 de setembre i en la que tinc el plaer de participar i col.laborar. Podeu trobar més informació i realitzar la vostra inscripció aquí.

En aquesta ruta, que es realitza en un matí de diumenge, els participants faran un passeig literari per tal de conèixer quin era el vincle de l’autor amb el poble de Llofriu. VisitaràEntre d’altres llocs, l’Església de Sant Fruitós de Llofriu  (d’estil romànic i reconstruïda al S. XVIII), el veïnat de Roma, el Mas Garriga etc. Josep Pla s’instala al 1944 al Mas Pla arran de la mort del pare i hi estarà molt de temps, fins a la mort el 23 d’Abril de 1981 als 84 anys. Durant aquest temps va escriure molts de llibres, entre els quals «El que hem menjat«.

Particularment Pla és una inspiració per mi, considero que tenia raó amb moltes de les seves afirmacions culinàries i en d’altres, amb el temps, hem anat rectificant fins que les hem resolt tal i com ell desitjava…

Pla, era un defensor acèrrim de la cuina del peix a la brasa, cito:

«Deixeu-me dir de seguida que jo sóc cada dia més partidari de la cuina dels peixos a la brasa: mai a la planxa! Els crustacis s’han de fer d’aquesta manera, sobretot els més importants: la llagosta i el llongant.» Josep Pla, OC 8, 167.

Penso com ell, tenia tota la raó! Al restaurant sempre fem el peix fresc de Palamós a la brasa i encara hem anat més enllà: segons quin producte cuinem a la brasa, ho fem amb un tipus o altre de carbó. També parla molt encertadament sobre com cuinar els guisats, els sofregits, els tipus de carns que es consumeixen al nostre país, els diferents tipus de pollastres… I quan parla dels formatges diu:

«És una mica extrany -i trist- que ací no s’hagi aconseguit (malgrat els indubtables i respectables esforços que s’han fet) produir un formatge que, encara que no sigui de primer ordre, en tingui l’aire, tenint en compte que el resultat ha estat aconseguit per països, si no iguals, almenys molt semblants, més o menys, al nostre.» Josep Pla, OC 8, 270.

Per sort aquesta situació del formatge a Catalunya Ha canviat i molt! Ara tenim molt bons productes, de molta qualitat! Parlant amb formatgers em deient que països com Estats Units, Japó entre d’altres s’han començat ja a interessar per alguns dels formatges d’aquí i això deu voler dir quelcom! Tot això ha estat, al meu entendre, gràcies a dos factors: la gran qualitat dels productes i també la difusió que els grans xefs catalans n’han fet, ja sigui en ponències o al obrir restaurants arreu del món, com per exemple a Tokyo, on la Carme Ruscalleda, gran defensora i divulgadora dels formatges i productes del nostre país, va obrir-ne un… Josep Pla estaria orgullòs dels formatges que Catalunya produeix actualment.

Un cop feta la visita cultural, la ruta conclou al meu restaurant, la Sala Gran hem preparat un menú especial i exclusiu per aquest esdeveniment, inspirats en Josep Pla, amb el millor producte i on hi ha un joc molt interessant que fa intervenir el participant i compartir l’opinió de Pla sobre productes concrets… i no donem més pistes! Us hi esperem!