Formatge Pla

Isaac Sabrià, Recomanacions — 16/09/2015 at 18:25

Avui us recomano el formatge Pla, d’en Martí Huguet de Mas Alba a Terradelles, al Pla de l’Estany.

El Pla és un formatge de pasta tova fet a partir de llet crua de cabra de la pròpia explotació, ferments, quall i sal, la pell està tractada amb el fong penicilium candidum, que és el que aporta aquest florit blanquinós i un punt marronós. El pes del formatge Pla és de 1,5 kg en forma cilíndrica.

Els primers mesos és una pasta suau i elàstica amb un gust intens i una acidesa fresca amb un regust de fong, però si el guardem més temps i el deixem envellir adquireix un gust encara més intens i també hi trobarem una nota picant i persistent que dona un plus als amants dels formatges forts.

Aquest formatge té moltes aplicacions culinàries, si el deixem envellir en podem fer una salsa per acompanyar, carns, pasta i peixos. Alhora de lligar un arròs com si fos un rissoto per aportar la personalitat d’aquest gran formatge. En podem fer amanides amb fruits secs o amb fruites. L’altre gran manera de menjar-lo i gaudir-lo al màxim és senzillament acompanyat de confitures de fruites com per exemple de figues, de poma, de pera i fins i tot de pebrot vermell escalivat.