El Maridatge Gironí, manifest per potenciar la DO Empordà

Esdeveniments, Recomanacions — 20/05/2014 at 18:41

El passat 5 de Maig al Mas Marroch, va tenir lloc la presentació dels Vins de Tramuntana d’aquest 2014. Per mi és una cita importantíssima com a gastrònom i apassionat del vi i , a més, són vins de casa!, formen part del nostre paisatge i cultura! Cada any hi ha moltes novetats, noves anyades i nous vins.

Aquest any a més es va crear un manifest, el «Maridatge Gironí», en què més de 350 cuiners ajudaran a potenciar el vi de la D.O. Empordà als seus establiments. Aquests cuiners formen part de diverses associacions gastronòmiques d’arreu de les terres gironines i la comarca d’Osona, a la Sala Gran també en formarem part, ja que és el que anem fent des de fa ja molt de temps!

Crec que és una iniciativa molt encertada i espero que no només es quedi en els restaurants gastronòmics, sinó que s’estengui a tot tipus de restauració, ja que tenim vins de qualitat per adaptar a cada situació.

De la presentació, em va sorprendre el celler Hugas de Batlle situat a Colera. Vam tastar els quatre vins que tenen però em quedo amb el «30.70», un vi blanc amb un 30% moscatell i un 70% garnatxa blanca amb unes aromes a fruites d’estiu grogues com préssecs, albercocs… i també mel. L’altre és el seu vi «top», el «Falguera», que no havia provat encara. 60% samsó i 40% garnatxa negre, es tracta d’un vi intens amb nas, on trobem cireres, groselles i en boca té molta potència però ben equilibrada, és un vi pensat per envellir uns deu anys o més en ampolla.

Destacaria un altre celler, Terra Remota situat a Sant Climent Sescebes, que ja coneixia i tenia ganes de tornar a tastar. Em va agradar el «Caminante», un blanc elaborat amb garnatxa blanca, chenin i chardonnay, un vi fresc, intens i amb una untuositat que li vé donada per haver estat en contacte amb les lies, fent un treball de Battonage. L’altre vi que és realment impressionant és el «Clos Adrien», 90% sirà i 10% garnatxa negre, un vi ecològic, expressiu i complex a nas i en boca estructurat i amb tanins presents però sedosos. És un vi per acompanyar una carn amb intensitat, ideal per caça.

Podria parlar de molts cellers que vaig provar però no acabaria mai de la immensa qualitat dels vins de l’Empordà! Hi ha d’altres cellers que eren presents i dels que ja he fet articles en aquest blog i inclús he visitat personalment.

Cada un amb la seva particularitat fa que la suma de tots formi el que tenim ara: una D.O. Empordà amb una varietat i una qualitat excelsa!

Des d’aquí vull felicitar a tots els viticultors de l’Empordà i a totes les persones que fan possible aquesta presentació cada any. Molt bona feina!