Aprenent a fer formatges al Molí de Ger, tota una experiència!

Esdeveniments, Reflexions — 21/04/2014 at 21:12

Fa uns temps vaig tenir l’oportunitat de profunditzar més en el món dels formatges artesans, per tal d’adquirir més coneixements i poder-los transmetre en els tasts de formatges artesans i catalans que fem regularment a la Sala Gran.

En Pere del Molí de Ger em va ensenyar com fa l’Altejó, un formatge de pasta cuita fet a partir de llet crua de vaca de la seva pròpia explotació.

L’experiència va ser molt enriquidora, em vaig posar el davantal de formatger i endavant! Vaig veure com quallava la llet en el tanc a 45°C, després com tallava la quallada en daus petits i després d’aquest procediment, vam obrir el tanc i es va separar el quall del xerigot. Tot seguit ens vam posar a emmotllar. En vam fer de diversos formats, de mig kg, un i fins i tot de sis kg. Un cop preparats així, van a la premsa, es giren al cap d’un parell d’hores i després els desmotllem i els posem amb salmorra unes hores més. Per acabar els entrem a la cambra, on fan la maduració, es van girant i raspallant periòdicament per tal de propiciar el desenvolupament del fong natural. Aquest formatge en concret el deixen madurar entre 4 i 6 mesos.

Cada formatge s’elabora de manera diferent o amb petits matisos, en alguns casos, vull deixar clar que aquest procediment és per fer l’Altejó, que és del grup de formatges de quallada enzimàtica, i dins d’aquest grup, és de pasta cuita a 45°C. L’altre grup és el de la quallada làctica o també anomenada quallada àcida, que no té res a veure amb aquest procediment!

En resum va ser una jornada diferent, molt enriquidora i en la que vaig gaudir molt aprenent a fer formatges, Gràcies Pere!