El formatge del mes: Boïgot de Valette

Recomanacions — 18/02/2014 at 12:45

El Boïgot de Valette és un formatge de la Vall del Lord, del poble de Sant Llorenç de Morunys, situat al Solsonès. La Clara Ferriol és la formatgera. Fa uns anys, va deixar la ciutat per aquest petit i encantador poble, va aprendre a fer formatges i va obrir la formatgeria Valette. És una aposta amb molt de valor, tenint en compte els temps que vivim, tot i que cada cop veig més casos de gent que opta per aquesta opció «neorural».

El Boïgot és un formatge de llet crua d’ovella i la llet prové de Corroncui, un poble de l’Alta Ribagorça amb explotació pròpia de molta qualitat. La coagulació és enzimàtica, de pasta semi dura i crosta amb fongs naturals rentats amb aigua i sal. És de color blanc marfil, amb pocs ulls, cremós amb maduracions curtes i trencadís amb maduracions llargues. Té un mínim de dos mesos de maduració.

Té diverses aplicacions culinàries, combina molt bé amb amanides on hi hagi fruits secs o fruita fresca, se’n pot fer salses, el podem ratllar i barrejar-lo amb la pasta o arrossos. Hi ha moltíssimes maneres de consumir-lo, però amb una confitura de pera de Torroella i unes nous del país s’arriba a una combinació sublim!

Tasteu-lo, que us agradarà i després em comenteu què us ha semblat!