El formatge del mes, Serrat d’ovella de Mas Farró

Recomanacions — 10/10/2013 at 11:14

Aquest mes parlaré d’un dels millors formatges d’ovella que es fan al nostre país, és el Serrat d’Ovella de Mas Farró, a la Vall de Bianya. En Casimiro i la seva mare el·laboren un formatge d’ovella a partir de la llet del seu propi ramat i d’aquesta manera poden controlar al màxim la qualitat de la primera matèria. Saben perfectament el que els hi convé menjar a les seves ovelles perquè la qualitat de la llet sigui la desitjada!

Vaig conèixer al Casimiro ja fa més de 12 anys i em va fascinar la passió i la dedicació que aplica a diari, perquè surti aquest formatge tan exquisit.

El Serrat d’Ovella és un formatge de coagulació enzimàtica, de dos mesos de maduració, amb pocs ulls, de llet crua d’ovella del propi ramat tal com he explicat abans, de textura cremosa en maduracions curtes, uns dos mesos, i trencadissa en llargues, més de 5 mesos. Com més potent us agradi el formatge deixeu-lo madurar més temps. En canvi si busqueu un gust suau i subtil consumiu-lo amb dos o tres mesos de maduració.

Aquest formatge té moltes aplicacions a la cuina, el podem menjar sol acompanyat amb una bona confitura de poma i unes nous, el podem posar en amanides ratllat, el podem fondre i fer-ne cruixents, també podem lligar arrossos i fer-los cremosos, i moltes altres aplicacions.

Espero que us animeu a tastar-lo, és un formatge fora de sèrie!