El Formatge del mes: el Serrat Gros.

Recomanacions — 19/09/2013 at 10:52

Aquest mes us parlaré del formatge Serrat Gros, d’Ossera (Lleida).

La formatgeria Serrat Gros, la va fundar l’Eulàlia Torras, una pionera del formatge de qualitat al Pirineu, ja que va començar a fer formatges allà fa més de trenta anys! Des del 2006, la Mercè Lagrava i el seu marit en Raúl han pres el relleu, seguint la mateixa filosofia, metodologia i valors, per obtenir un producte esplèndid. Fa un temps van entrevistar la Mercé a La Vanguàrdia, aquí teniu l’article.

La Mercè treu cada dia les cabres a pasturar, com s’ha fet sempre, pels fantàstics prats que hi ha a la zona. De la llet crua d’aquestes cabres s’elaboraràn diversos tipus de formatge. El Serrat Gros, és el mes conegut, una delícia! És un formatge de pastor, com no podia ser d’altre manera, semi curat, de crosta florida i de pasta tova, de color blanc intens, sense ulls i de textura cremosa, molt fi en el paladar. La seva coagulació és làctica, el salat es fa de forma manual un per un, té una maduració d’entre 6 i 8 setmanes en cava natural.

Trobo que és un dels millors formatges de cabra que he tastat! La seva acidesa neta i subtil, la textura fina i cremosa i el seu gust harmoniós no et deixen indiferent, de cap de les maneres. Ideal per degustar amb una confitura de tomata del Museu de la Confitura i un vi blanc jove i sec de l’Empordà. També el podem posar en amanides amb fruits secs i contrastos dolços, el seu punt àcid hi anirà perfecte.

Espero que us animeu a provar-lo, perquè de ben segur que us agradarà. Aquí teniu com trobar-lo!