L’Estany de Pals, innovant a partir de la tradició arrossera

Reflexions — 23/07/2013 at 10:59

L’any passat ja vaig escriure un article sobre l’Albert Grassot de l’Estany de Pals, on m’explicava la nova segadora que s’havia comprat al Japó i el seu procés de conreu i el.laboració de producte.

Doncs bé, l’Albert no para, té moltes ganes d’innovar i millorar el seu arròs dia a dia! Aquest any ja ha implantat un mètode molt més respectuós amb el producte i amb l’hàbitat i ha importat la filosofia de planter del Japó. Com molt bé diu sempre, per fer les coses bé, t’has de fixar en els millors i en aquest cas, els japonesos saben prou bé el que fan!

La gran diferència entre la manera tradicional de plantar l’arròs i el sistema més utilitzat actualment és que en el tradicional, el de molts anys enrere i que ha quedat en desús, es plantava l’arròs a mà, a partir d’un planter. Actualment no es fa servir aquest mètode per qüestions econòmiques i gairebé tothom treballa amb els tractors, un cop els camps estan preparats, durant el mes de Maig i Juny. Com que els camps estan inundats, les males herbes creixen abans que neixi l’arròs, i això fa que sempre en quedi cobert. Per combatre-ho, s’empren productes químics agressius per matar aquestes males herbes, però així també afectem a l’arròs, que al final, tindrà menys vitalitat que si ens estalvièssim tot això, plantant-lo a mà.

L’Albert ha importat del Japó una sembradora i una altra màquina per fer el planter, sistema és molt laboriós però el resultat s’ho val! Primer de tot fa el planter, és a dir, sembra l’arròs a unes plaques rectangulars, com si d’enciams es tractés, amb el mateix tipus de terra que té al camp, cobertes d’aigua i ho va controlant dia i nit fins que té el planter ben eixerit. Després, amb la sembradora, a través d’unes guies, cada planter quedarà plantat al camp, amb la separació que tu li indiquis. D’aquesta manera, l’arròs sempre estarà per sobre les males herbes i no farà falta tirar-hi productes químics, obtenint un resultat pràcticament igual que el del mètode tradicional.

D’això se’n diu innovar a partir de la tradició! l’Albert és un clar exemple que amb un bon criteri, bon coneixement del producte, bons valors i molt d’esforç i sacrifici surten resultats molt grans! Felicitats Albert!