Preparem les festes? Quatre aperitius fàcils per fer que el teu menú de Nadal sorprengui

Receptes — 20/12/2012 at 14:57

Aquesta època de l’any és quan tenim més àpets familiars, quan ens toca a nosaltres ser els amfitrions i sempre pensem: qué podem fer per sorprendre a la família i que els hi agradi? Aquests dies us aniré donant unes quantes idees d’aperitius perquè així sigui, que combinades amb alguna recepta com la de l’escudella i carn d’olla, els canelons, la cuixa d’anec rostida o el brownie amb gelat de xocolata i maduixes ben poden fer un menú nadalenc complet!

Primer de tot hem de dividir l’aperitiu en dos grups, els freds i els calents. Conceptualment hem de pensar en l’època que estem i treure’n el màxim de rendiment. Buscarem els productes estacionals de l’hivern i pensem en la tradició nadalenca!

Comencem pels aperitius freds, dos que m’agraden molt i son molt fàcils de fer:

Xips de carxofes

Ara és quan tenim les millors carxofes i una gran manera de preparar-les és fent-ne «xips», substituint les tradicionals bosses de patates! Posem a escalfar oli de girasol en una paella i netegem les carxofes deixant només el centre, les laminem tallant-les molt fines. Si teniu màquina de tallar i heu pogut fer-les molt fines les poseu directament a l’oli a uns 150ºC fins que quedin cruixents i retirem, en el cas que les hàgiu tallat a mà podeu i siguin mes gruixudes les podeu enfarinar prèviament, per obtenir un bon resultat. El resultat no serà igual però sí molt similar. Hi posem sal gruixuda tipus Maldon per sobre, i llestos.

Piruletes de formatge d’ovella

En comptes de posar uns daus de formatge, com sempre, aquest any podem fer unes piruletes de formatge d’ovella molt fàcilment. Com ja sabeu si em seguiu, a la Sala Gran fem tast de formatges per difondre la riquesa formatgera de Catalunya i per aquesta experiència jo us recomanaria el Mas Farró de la Vall de Bianya, però també podeu utilitzar altres formatges, sempre que siguin de consistència ferma i tirant a secs. Per fer les piruletes poseu en una safata amb paper de forn, escuradents de 15cm i ratlleu el formatge sobre la part superior de l’escuradents. 180ºC i 12′ minuts després, ja ho tindreu!

Ara anem als aperitius calents!

Reinterpretació de l’escudella i carn d’olla

Transformarem l’escudella que abans us he comentat, si no volem servir-la com a plat, en un aperitiu calent molt gustós! Com ho podeu fer? Necessitareu unes brotxetes i gots de «xupito» llargs. Talleu la carn d’olla a daus i feu-ne brotxetes mirant que hi hagi de tot: patata, pastanaga, carn de porc, de vedella, botifarra negra, pilota i cigrons. Escalfeu aquestes brotxetes al forn i coloqueu-les a dins del xupito llarg, que omplireu fins a la meitat del brou de l’escudella. Tradició 100% nadalenca transformada en un magnífic aperitiu que de ben segur els invitats gaudiràn!

La meva versió dels canelons rostits de Sant Esteve

Ara amb dos retocs transformem els canelons rostits típics de Sant Esteve amb un altre aperitiu. Un cop que tenim els canelons fets, en comptes d’utilitzar la pasta tradicional feu servir pasta «wonton», una pasta típica xinesa que podem trobar fàcilment a les grans ciutats o bé comprant online i té una textura molt més fina i lleugera! Amb un minut i mig ja la tenim cuita, la refredem amb aigua i gel i enrullem la farça del caneló tradicional. La beixamel la podem fer substituint llet per escudella i fem el roux amb 70gr de mantega i 70gr farina, el resultat serà més liquid i pasarà molt més bé. Cada caneló el podem partir en dos i en comptes de gratinar-lo al forn, hi ratllem un bon formatge artesà de catalunya, per exemple el Castellot de Mas Eroles a la Seu d’Urgell.

Amb això ja teniu un menú completet! Aquestes idees us aniràn bé per fer un aperitiu diferent, respectant i emprant al màxim els productes de temporada i la tradició catalana! Espero que us animeu a provar-ho, si voleu em podeu enviar les fotos i així compartirem els resultats!

Bones festes a tots!