Més tradició catalana: Canelons de rostit de Sant Esteve

Receptes — 18/12/2012 at 19:44

Ara que s’acosta el Nadal, res millor que recuperar un clàssic de la cuina catalana, els canelons de rostit, tradicionalment preparats per Sant Esteve. Hi ha la llegenda urbana de que van nèixer com una manera d’aprofitar les restes de carn rostida de l’escudella del dia de Nadal però no me l’acabo de creure… de tota manera, son un plat exquisit i aquí teniu com fer-los!

Canelons de rostit de Sant Esteve

Dificultat: Mitja
Per 4 persones

Ingredients:
1 pollastre de pagès
500 g sobrepit de vedella
500 g d’espatlla de porc
1,2 kg ceba de figueres
100 g alls
1 raig de conyac
100 g aigua
1 l llet
150 g foie gras
60 g oli
60 g llard

Per la beixamel
1 l llet
70 g mantega
70 g farina
sal
nou moscada

El.laboració:
Primer de tot netegem el pollastre, el tallem a octaus i reservem. Tallem l’espatlla de porc i el sobrepit a daus. Seguidament, en una cassola, posem l’oli i el llard i quan estigui ben calent, hi dorem les carns prèviament salpebrades.

Un cop estàn enrossides, posem el conyac, retirem el pollastre i el desossem, després el tornem a posar a la cassola amb les altres carns i hi posem la ceba i els alls tallats a juliana (a làmines). Deixem coure uns 50 minuts fins que la ceba estigui ben cuita i s’hagi integrat bé en la carn, llavors hi aboquem la llet i deixem coure uns 15 minuts més. Finalment, passem per la picadora, rectifiquem de sal i pebre i ja tindrem la farça feta.

Per la pasta tenim dos opcions a l’hora de comprar-la: agafar una pasta seca i coure-la 10′ amb aigua bullint, sal i oli, o comprar una pasta fresca i coure-la uns 4-5 minuts (depén del gruix). Tant és, això va a gustos!

Per la beixamel, en un cassó desfem la mantega i hi incorporem la farina poc a poc, anem barrejant bé per que quedi ben lligat, ho deixem coure 10′ i posem la nou moscada, no gaire, i la sal i després la llet prèviament bullida, ho remenem perquè no hi quedin grumolls i llestos.

Tenint els tres passos fets, anirem enrotllant làmines de pasta amb la farça corresponent i per sobre, la beixamel. Un cop muntats tradicionalment es posen a gratinar, però també podeu agafar un formatge d’ovella de catalunya, que n’hi han de molt bons i ratllar-lo per sobre, sense forn, per notar els matisos del formatge en cru!

A gaudir-ne, que fan festa!