El formatge del mes: Altejó

Isaac Sabrià, Recomanacions, Reflexions — 05/03/2015 at 13:06

Avui us presento el formatge Altejó del Molí de Ger, en Pere Pujol és el mestre formatger que elabora aquest grandíssim formatge.

L’Altejó és un formatge de pasta cuita elaborat a partir de llet crua de vaca de la pròpia explotació, la llet s’escalfa fins a 45º i després qualla, es trenca la quallada, s’escorre i s’emmotlla, es premsa, es sala i es deixa madurar de 4 a 6 mesos, durant aquest temps anem girant i raspallant els formatges de forma periòdica.

És un formatge de crosta natural, té una pasta molt agradable al paladar i lleugerament elàstica, amb un gust molt fi i elegant, és molt arrodonit, per mi és un dels grans formatges de pasta cuita que es fan a casa nostre, precisament al ser de pasta cuita és el que li don aquesta finura i elegància.

Les aplicacions culinàries de l’Altejó són moltes, però avui em centraré en acompanyaments per menjar-lo natural, és a dir sense manipulació. El món de les confitures és el món ideal, jo us recomano les del museu de la confitura, concretament la de tomata Montserrat i la de poma amb espècies, i també ho heu d’acompanyar amb un pa que estigui a l’altura de la situació o amb un brioix de qualitat, jo personalment el brioix el combinaria amb la confitura de poma.

Per acabar d’arrodonir-ho podem posar una copa d’un vi blanc amb notes florals i que tingui un punt de fusta, aixis tindrà estructura i ens aguantarà aquesta combinació.

Espero que us animeu a tastar aquest formatge i aquesta combinació i em digueu que us ha semblat!