Vedella de Girona guisada amb bolets, una bona opció per nadal!

Isaac Sabrià, Receptes, Recomanacions — 15/12/2014 at 12:46

Estem a les portes de les festes de Nadal i com a tal hem de decidir quin plat fem per aquestes festes, ja que algun àpat segur que ens tocarà fer, doncs jo us proposo una vedella de Girona guisada amb bolets, aquest plat és típic per celebracions familiars, ja que la part de la vedella que utilitzem és una part gran d’entre 1’5 kg i 2 kg i en poden menjar d’unes 6 a 8 persones per cada peça, en aquest cas utilitzarem el jarret de vedella que és una peça ideal per guisar i alhora econòmica i així no es dispararan els costos.

Vedella de Girona guisada amb bolets

Dificultat: Mitjà
Temps: 4 h

Ingredients (per 8 persones)
1.8 kg de jarret de vedella de Girona
0.8 kg ceba de figueres
0.4 kg tomata
0.04 kg oli d’oliva
0.04 kg llard
0.01 kg julivert
0.02 kg alls
0.65 kg ametlles
1 llesca de pa
1.2 kg caldo curt de carn
0.6 kg bolets de temporada
c/s sal i pebre

Elaboració

Primer de tot hem de demanar a la carnisseria on comprem la carn que el jarret ens el donin bridat amb malla per tal que no es deformi durant la cocció i quedi de forma rodona.

Posem una cassola al foc amb la llard i l’oli d’oliva, i un cop calent dorem el jarret de vedella prèviament salpebrat. A continuació retirem la peça de carn i a la mateixa cassola hi posem la ceba tallada a brunoise (a daus petits), deixem enfosquir la ceba i després afegim la tomata, deixem coure uns 25′ i tornem a posar la carn a dins de la cassola i mullem amb el caldo curt de carn, tapem la cassola i deixem a foc baix durant unes 2h 30′ o 3h depenen de la mida de la carn.

Pel caldo curt de carn, tenim dues opcions, la primera i millor opció seria fer-lo amb uns ossos de vedella torrats al forn i afegim unes verdures (ceba, porro i pastanaga), ho cobrim d’aigua i posem al foc fins que bulli i al cap de dues hores parem el foc, colem i ja tenim el caldo curt de carn. La segona opció és comprar-lo fet, escollir alguna marca de qualitat i comprar-lo.

Tornem al guisat, durant el temps de cocció si veiem que evapora molt de caldo n’hi afegim més, a mitja cocció hi afegim els bolets prèviament netejats i tallats. Aquest any encara podem trobar bolets frescos de la zona pel poc fred que ha fet, hi podem posar carlets, llenegues, pinetells, els que trobem al mercat, d’aquesta manera deixaran anar tot el seu gust a dins el guisat.

Uns 10′ abans no s’acabi la cocció afegim la picada que haurem fet durant la cocció. Per la picada pelem els alls, torrem les ametlles i en una mà de morter hi piquem els alls, el julivert, les ametlles i el pa tot junt fins que quedi tot ben picat.

Aquest guisat és aconsellable fer-lo el dia abans, ja que amb el repòs els gustos s’integren millor i sobretot perquè per tallar la peça de carn ho hem de fer en fred, és a dir l’endemà de la seva cocció tallem la peça de la mida que desitgem i en fer-ho en fred no es trencarà la peça.

Al moment de servir el plat a taula escalfem al forn en una plata on tindrem els talls de carn, els bolets i la salsa per sobre perquè quedi melós, ho escalfem durant uns 10′ depenen del forn i ho servim.

Espero que us animeu a provar aquest guisat per aquestes festes nadalenques, de ben segur que triomfareu!