Heu estat alguna vegada a la llotja de Palamós?

Esdeveniments, Recomanacions, Reflexions — 11/09/2014 at 17:31

Des de fa més de 20 anys que a la Sala Gran comprem el peix a la llotja de Palamós per tal d’assegurar dos valors molt importants, la proximitat i la qualitat. D’aquesta manera ens assegurem comprar en origen i més fresc impossible. És una gran eina al nostre abast que ens permet està al dia de tots els productes que ens ofereix el mar.

El seu funcionament és el d’una subhasta, cada producte comença amb un preu màxim establert i va baixant, tots els usuaris tenim un comandament per parar la subhasta al preu que estigui i quedant-se la cubeta o cubetes, per això el primer que prem el comandament s’emporta el peix. És tot un món aquest, has de controlar exactament quina cubeta s’està subhastant en cada moment si no et vols equivocar, i també saber veure com està aquell producte, si està ben manipulat per la barca o no, amb el temps ja saps quines barques tracten millor cada producte. En els últims anys també s’han posat amb les noves tecnologies i ara pots comprar el peix per internet des de casa, però jo us puc assegurar que no és el mateix que poder comprovar el peix just abans de ser subhastat.

Comprar a la llotja implica temps, coneixement de la barca, com treballen, i sobretot del producte, per mi és vital comprar a la llotja et permet estar sempre en contacte amb els pescadors i saber com està el nostre mar, veure quins productes costa més de trobar i quins n’hi ha amb excés, això varia cada dia i has d’estar sempre pendent per aconseguir el que més t’interessa. Hi ha dies que tornes amb les mans buides o sense aquell producte que necessitaves perquè hi ha mala mar o per altres motius i en canvi n’hi ha d’altres que compres el doble perquè has trobat una bona oportunitat.

Hi ha grans varietats de peixos que el gran públic desconeix i són boníssims, això si s’ha de saber que fer amb cada classe de peix, però s’aprèn amb la pràctica com tot!

A la Sala Gran tenim molt d’interès per trobar el millor producte directament del productor i en aquest cas la llotja és la millor manera de reflectir-ho, conversant amb els pescadors i aprenent d’ells.