El formatge del mes, Eth blu de Bagergue

Recomanacions, Reflexions — 16/07/2014 at 12:00

Aquest mes us descobreixo un dels millors formatges blaus que es fan a casa nostra, es tracta del formatge Eth Blu de Bagergue, de Hormatgeria Tarrau, a Bagergue està a 1419 metres d’altura i es troba a 10 km de Vielha, a la Vall d’Aran.

L’Oscar i en Josep són els dos germans que desde el 2006 lluiten dia a dia fent formatges com feia la seva àvia Genoveva, l’antic formatge aranès, jo ús dono fe que els formatges Tarrau, són d’una qualitat excelsa, en fan diversos tipus però com ja us he dit parlaré del Eth Blu de Bagergue.

L’Eth Blu és un formatge blau, de llet crua de vaca, està fet amb el fong penicilium roqueforti, té uns dos mesos de maduració a la cava que tenen just a sota la sala d’elaboració, pesa un 1,2 kg aproximadament. Té una floridura poc picant i suau. Té una intensitat considerable.

Aquest formatge és d’aquells que te’n recordes durant temps, jo personalment sóc un gran amant dels formatges complexos i plens de matissos i l’Eth Blu n’és un.

Les aplicacions d’aquest formatge a la cuina són moltes i diverses, en podem fer salses per acompanyar, carns, pastes i verdures, en podem fer amanides amb fruits secs i alguna fruita, i pels amants dels formatges intensos el mengem sol i el podem maridar amb una copeta de ron molt petita, es tracta de desengrasar el paladar, és un joc interessant.

Si aneu a la Vall d’Aran no dubteu a visitar la Hormatgeria Tarrau, en Josep o l’Oscar us podran ensenyar tots els seus productes i si voleu també us faran una degustació.

Foto cedida per © Oriol Clavera.