La nova llei de l’oli d’oliva

Reflexions — 11/02/2014 at 12:33

Ja n’hi ha prou d’aquestes setrilleres amb olis de tant baixa qualitat que s’hauria de prohibir dir-ne així! Amb aquesta nova llei a partir d’ara el consumidor podrà saber quin oli li estàn servint, s’ha d’etiquetar correctament i queda prohibit el reemplenat de les ampolles.

Això farà que alguns locals optin per buscar producte de qualitat, per mantenir/millorar imatge però també és obvi que els de nivell més econòmic seguiràn emprants els olis més bàsics, tot i que en sabrem la procedència i característiques.

Parlant amb el meu proveïdor, Oli de l’Ermedàs, em deia que ara estàn buscant taps que no permetin re-emplenar les ampolles, ja que amb la nova llei és obligatori canviar d’ampolla cada vegada. També em va comentar una anècdota d’un dia en que dinava a un restaurant on se servia el seu oli i el propietari del restaurant, subtilment, va retirar-lo. En reclamar-lo, aquest li va confessar que l’ampolla era re-emplenada d’un altre oli diferent. Això és inadmissible! Em sembla una molt bona iniciativa i trobo que és trist que s’hagi d’arribar a regular temes així, per fer reaccionar alguns locals i que surtin de les seves males pràctiques…

Ara bé, hi ha una reflexió que cal fer sobre la nova llei de l’oli d’oliva: si cada cop s’ha de tirar l’ampolla de vidre i posar-ne una de nova, el cost de l’oli es dispara! En els olis bàsics la diferència no és tant gran, ja que normalment costa més el vidre que l’oli, però quan gastes un oli de màxima qualitat (no utilitzen cap oliva que sigui ja a terra, fan rentar tot el trull expressament per premsar el seu oli perquè no hi hagi ni un gram d’oli residual d’algú altre, etc.) el preu de l’oli és superior de llarg al de l’ampolla i sumats, estaríem parlant d’uns 8€ per ampolla de 500 ml…. A més, els proveïdors ara hauràn de canviar els taps, com em comentaven, un cost més per ells!

La meva pregunta és, quin mal hi ha en reemplenar del mateix oli que hi ha a l’ampolla per abaratir els costos? Una opció seria que aleatòriament sanitat agafés mostres als locals i els analitzés, però clar, com que això té un cost per ells… el més fàcil és aquesta llei en la que el cost sempre va als mateixos, les petites empreses… com sempre, ens hi adaptarem.