Gastronomia i Televisió? Saturació?

Isaac Sabrià, Reflexions — 13/01/2014 at 11:42

La gastronomia està de moda de fa temps, això ja ho sabem i ens fa feliços, però darrerament hem vist una explosió de diferents formats de televisió amb la cuina com a leit-motiv, més enllà dels clàssics espais de receptes… A favor o en contra?

Des d’en Ferran Adrià i la seva repercusió mediàtica hem viscut una revolució sense precedents, ara la gastronomia és com el sector tecnològic: cada cop apareixen més ràpid tècniques noves, descobrim productes, recuperem antigues varietats, nous materials, noves idees creatives… cadascú s’identificarà amb una manera o altre de fer, però tot plegat evoluciona de manera molt ràpida! Les grans cadenes de televisió d’arreu del món han vist el potencial d’aquest creixement i han adaptat aquesta realitat a la pantalla, principalment en format de «reality show» tipus concurs.

Per exemple, MasterChef, emés a Espanya per TVE fa uns mesos ha tingut unes audiències realment espectaculars ab milions de persones seguint cada setmana l’evolució d’un grup de cuiners amateurs, i això fa palés l’interès del públic en el nostre sector. No es tracta d’un nou format, s’ha emés a més de 40 països des que el primer, al Regne Unit, al 1990, va «obrir foc» (va funcionar onze temporades, fins 2001 i va ser posteriorment, al 2005 quan el format va adaptar-se al que tenim ara, amb tant d’éxit)

«El món televisiu funciona així: quan troben una bona veta i respon, l’aprofiten al màxim.»

El que potser ha estat un pel excessiu es que en pocs mesos tinguèssim MasterChef a TVE, Top Chef (el programa competència, amb cuiners professionals) a Antena3 i ara fa poc que ha acabat MasterChef Junior (amb nens de 8 a 12 anys), també a TVE i ja fan càstings per la següent temporada! A més, s’hi sument els que emeten altres canals sobre reposteria, siguin importants o de producció pròpia o les sèries d’en Ramsay o en Chicote que tant bé han funcionat a nivell de públic. Es va intentar fa uns anys amb «Esta cocina es un infierno» a Telecinco però no va ser el moment ni el format adequats… Ja se sap que el món televisiu funciona així: quan troben una bona veta i respon, l’aprofiten al màxim, però es corre el risc de saturar l’espectador! Va passar amb els realities socials, els de ball, inclús l’any passat, amb els de la piscina!

«Em fa por que aquesta «onada» tant gran de programes sobre cuina acabi devaluant la nostra feina i els seus valors.»

Tot i que m’agrada que es coneguin i divulguin certs aspectes i realitats de la nostra professió i alguns d’aquests formats em resulten interessants i atractius, em fa por que aquesta «onada» tant gran de programes sobre cuina acabi devaluant la nostra feina i els seus valors (tot i que també s’ha de dir que hi ha formats més respectuosos que d’altres). Espero que no sigui així, ja ho anirem veient, que de ben segur en vindràn més…

La imatge que il.lustra aquesta article està extreta del web de TVE.