No sabeu què cuinar per Nadal? Aquí teniu algunes idees! Les meves receptes per les Festes

Receptes — 20/12/2013 at 12:17

Ara que ja s’acosta el Nadal, us deixo una recopil.lació de receptes que us poden venir molt bé per preparar els àpats de les festes! I si per Cap d’Any no voleu cuinar i voleu gaudir d’una festa ben especial, podeu venir a la Sala Gran! Serà un plaer trobar-vos allà!

Aperitius

Aperitius fàcils per sorprendre a les Festes. Xips de carxofes, piruletes de formatge d’ovella i com convertir els canelons o l’escudella tradicionals en un aperitiu boníssim!

Tàrtar de tonyina. La tonyina es pot fer de moltes maneres: crua, a la planxa, a la brasa, en marmitako… Jo sóc partidari de fer-la crua, en tàrtar, carpaccio o marinada.

Com fer el maridatge perfecte de formatge i confitura. A Catalunya tenim grans formatges. N’hi ha de tots els tipus, de pasta premsada, pasta tova, pell rentada, blaus, frescos, tupins… i una idea genial és maridar-los amb confitures, combinant gustos i aromes. Si voleu triar formatges, cada més vaig fent les meves recomanacions..

Primers Plats

Escudella i carn d’olla. L’escudella és un dels plats més representatius de la cuina del nostre país i que es segueix cuinant a les llars catalanes de mil i un maneres, tot i que abans se’n menjava molt més sovint que ara. Us dono la meva recepta per fer-la tradicional i també en forma d’aperitiu creatiu, per gaudir-la de manera diferent!

Canelons de Sant Esteve. Els clàssics canelons de rostit, tradicionalment preparats per Sant Esteve. Sempre s’ha dit que van nèixer com una manera d’aprofitar les restes de carn rostida de l’escudella del dia de Nadal però no me l’acabo de creure… Boníssims, en qualsevol cas, siguin primer plat o plat únic.

Sopa de Castanyes amb ceps, panxeta i moniato. La Tardor és l’estació de l’any que més m’agrada per cuinar, hi ha una infinitat de plats per crear amb productes salvatges que ens dóna el bosc i la terra. A gaudir! Encara que ja s’acabi, de ben segur que trobareu els ingredients per fer aquesta magnífica sopa!

Sopa de carxofes amb patata i col, botifarra negra i foie. La carxofa és la reina de l’hivern, i que millor que acompanyar-la amb botifarra negra, patata i col i el foie-gras de Giroànec.

El Suquet de peix de l’Empordà. Aquest plat és un clàssic de la cuina catalana i hi ha moltíssimes versions, arreu del nostre litoral, del Cap de Creus fins al Delta de l’Ebre. Aquesta és la meva, ara us ensenyaré a fer-la!

Segons Plats

Espatlla de xai rostida amb cebetes i prunes. Es tracta d’una el.laboració senzilla i tradicional, que queda boníssima! Una espatlla de xai rostida al forn amb cebetes i prunes i un toc de conyac, perfecte com a plat principal qualsevol dia de festa!

Cuixa d’ànec rostida a l’estil de la Dolors. La carn de l’ànec m’agrada molt perquè és molt gustosa, i la cuixa concretament ben rostida es desfà a la boca i té una melositat ideal. És una recepta més el.laborada que les anteriors però no per això més difícil, us animo a que la feu a casa, un dia que tingueu temps, el resultat val molt la pena!

El Rostit Català de Festa Major. La base d’aquest clàssic de la cuina catalana és el porc, la vedella, el pollastre, ceba i alls. S’hi poden afegir pastanagues, tomates, també s’hi posen herbes i espècies com la farigola, romaní i canyella. Aquí teniu la meva recepta!

Filet de porc amb arròs de trompetes de la mort. El filet és una de les parts més valorades del porc, juntament amb el llom i els pernils. Un cop reposat, és tendre i amb un gust suau i fi. L’arròs de trompetes de la mort és molt senzill de fer i molt gustós. Aquests dos ingredients mariden a la perfecció, fent un plat amb bons contrastos gustatius, ja veureu!

Postres

Brownie amb gelat de xocolata, cruixent de cacau i sopa de maduixes del Maresme. Són varies receptes en una, per dir-ho així, algunes més laborioses que d’altres però seguint els passos obtindreu un gran dolç i també podeu fer servir algunes d’aquestes petites receptes per a altres postres, altres combinacions, etc.

Iogurt i gelat de llet d’ovella ripollesa amb confitura de pera, vi blanc i farigola. La idea és bàsicament un iogurt una mica més el.laborat: quan mengem iogurts a casa hi podem posar confitura, cereals, fruita natural, xocolates… avui he pensat a extreure aquest concepte i fer-ne un postre molt senzill, amb contrastos interessants.

Vins

Acostumo a triar (i recomanar) vins de la terra, de l’Empordà, que n’hi ha de boníssims! Si trobeu els de Martin Faixò, La Vinyeta o Can Sais, no us decepcionaràn! També us deixo algunes recomanacions més aquí.

En resum, si no teniu clar encara qué cuinar, ja us he donat algunes idees! Espero que us animeu a provar-les i em comenteu. Bones festes!