Giroànec, el foie-gras de qualitat de la Vall del Llémena

Recomanacions, Reflexions — 12/11/2013 at 10:16

Fa molts anys que conec en Jordi Batlle, el Febrer del 2009 va obrir Giroànec, una empresa que busca la màxima qualitat del foie-gras, a la Vall de Llémena, una zona que us recomano visitar, de pas!

Parlant amb ell vam comentar alguns temes sobre l’alimentació dels ànecs i la qualitat del foie, que us explicaré a continuació.

Per aconseguir un foie de qualitat, primer de tot els animals estan durant tres mesos a l’aire lliure, després els porten en una granja i els tenen quinze dies engreixant-los, alimentats amb gra de blat de moro, que s’estova amb aigua fins a 90ºC, després s’escorre i ja queda a punt per donar als ànecs. Aquests en mengen una quantitat de 700g cada 12 hores. Un cop passats aquests 15 dies els maten i en fan la tria dels foie-gras, segons el tamany, si té algún cop, etc. i es classifiquen en «extres» i «primeres».

També hi ha qui alimenta els ànics amb farina de blat de moro, enlloc de grà i aquí ha la diferència en fer un foie-gras de qualitat: el foie-gras d’ànecs alimentats amb farina fon entre un 30% i un 40%, mentre que el dels alimentats amb gra fon un 10%. Quan feu foie-gras a la planxa podreu veure la diferència, que és enorme, el de farina us quedareu amb gairebé la meitat del seu volum i la seva textura és totalment oliosa, mentre que el de gra de blat de moro, gairebé no perd res i té una textura melosa en boca.

Tot és qüestió de números, si hem dit que un bon foie-gras tarda 15 dies a fer-se, per contra el foie-gras alimentat amb farina només en tarda 10 i els hi donen 500g de farina cada 12 hores. És evident que els beneficis econòmics pels grans empresaris de l’ànec són molt més elevats engreixant els ànecs amb farina, ja que a les granges per cada dos cercles d’engreixament fet amb gra de blat de moro en tenen tres si ho fan amb farina.

Que no us enganyin que per més econòmic que et venguin un foie-gras fet amb farina t’acaba sortint més car i amb menys qualitat! i a més n’hi ha que el venen com si fos alimentat amb gra de blat de moro sense ser-ho. Aneu amb compte amb aquest punt!

És molt important fer un producte de qualitat, d’aquesta manera tens un valor que molts cuiners valorem, a més del reconeixement dels que el degusten! A part del foie-gras, en Jordi també porta tots els productes derivats de l’ànec: cuixa, magrets, pedrers… o el.laboracions com per exemple, el micuit de foie-gras o les hamburgueses de foie. Recomanat!