Tast de diferents carns de vaca i vedella amb Carns Vila

Reflexions — 20/11/2013 at 11:18

Fa uns dies vaig fer un tast de carns amb en Jaume i l’Albert de Carns Vila. Primer em van ensenyar els diferents tipus de carns que tenen en distribució, l’Angus Uruguaià, Angus de Nebrasca, Vaca Italiana, una vaca de raça Simmental o la típica «Danish Crown».

A la Sala Gran treballo amb carn de Vaca Gallega i compro la de més alta qualitat que hi ha! Per mi és espectacular (el preu lògicament va amb consonància amb la qualitat del producte) Com a cuiner i gastrònom m’agrada provar sempre productes nous per comparar-los amb els que treballem nosaltres i veure en qué son diferents, qué aporten, etc.

Vam provar els dos tipus d’Angus, la vaca italiana i la Simmental. Abans d’entrar a valorar les carns vull aclarir que l’Angus és una vedella, no és una vaca de 8 o 10 anys sinó que té com a màxim 24 mesos, aquesta raça bovina és de carn, no de llet. Aquí al nostre país la majoria de races que tenim són de llet, un fet important.

Primer vam provar l’Angus Uruguaià, tenia un gust molt suau i una textura tendra sense més. Després vam continuar degustant l’Angus de Nebrasca, i quina diferència amb l’anterior! Tenia un gust intens i un post gust llarg en el paladar, similar a la carn de vaca i amb una textura molt ben aconseguida, força tendre. Seguidament vàrem m tastar la vaca italiana, d’una potència aromàtica i gustativa espectacular, em va agradar molt de gust però li faltava textura, era una mica massa dura. La darrera, la Simmental es una raça autòctona de Suïssa, de la Vall del riu Simmen, ara ja extesa per tota l’Europa central. Es tracta d’una carn amb una gran infiltració de greix, amb una textura magnífica, ja que es «fon» a la boca, com mantega a punt de pomada! Per desgràcia, li falta potència aromàtica… no es pot tenir tot! Analitzant tot plegat, em quedaria amb el gust de la italiana i la textura de Simmental. Seria la combinació perfecte!

Continuo reindivicant que algú de la zona de la Cerdanya i Pirineu s’animi a criar vaques per carn de 8 a 10 anys. Abans n’hi havia i ara ja no en queda cap i tenint en compte que tenen la climatologia i l’alimentació i condicions ideals per fer-ho, és una llàstima. D’aquesta manera tindríem un producte de casa i a poc a poc amb esforç i perseverança de ben segur seria de màxima qualitat!