La Cuina dels Tapers, com es menjava a l’Empordà al S.XIX?

Esdeveniments, Reflexions — 05/09/2013 at 10:30

El passat 22 d’Agost la Biblioteca de Palafrugell em va convidar a les tertúlies de la Barraca dels Liris, a Tamariu.

La xerrada anava sobre la cuina dels tapers, hi havia la Carme Bonal, l’Àngela del Museu del Suro i tres persones amants dels arrossos i del niu, plat tradicional de la zona del que vaig fer una reinterpretació al restaurant fa un temps.

Cadascú dels que vam participar va explicar les seves vivències i idees culinàries, buscant com a fil conductor aquesta cuina dels tapers, la cuina de finals del segle XIX.

Jo vaig comentar com em vaig documentar per fer el menú Isavel que ofereixo al restaurant de fa unes setmanes, gràcies a l’Àngela i al llibre de la Carme, «La cuina d’una família del 1900 a Palafrugell«. A través d’aquest procés, vaig comprovar que la gent no menjava gaire carn (per no dir res) i la base de l’alimentació era la fruita i verdura que treien dels seus propis horts, el que pescaven i el que caçaven. També es consumien grans quantitats de bacallà.

Va ser un esdeveniment molt enriquidor, on vaig poder aprendre i compartir coneixements amb persones molt interessants i trobo que és una gran iniciativa per conservar i a l’hora donar a conèixer la cultura gastronòmica d’aquella època, que clarament ha influït i molt en l’actual cuina de l’Empordà: les xefles a les barraques, el mar i muntanya, els platillos… tot això ja ho trobàvem a aquella època! Desconec si encara es remunta a temps més antics però és ben cert que la nostra cultura gastronòmica és de les més riques del món!

A continuació us deixo un video resum de l’esdeveniment que ha publicat la Biblioteca a YouTube.

Imagen de previsualización de YouTube