Sabeu qui era la Isabel Vilà? Memòria històrica a través de la gastronomia

Esdeveniments — 22/08/2013 at 16:21

Isabel Vilà va ser la primera dona sindicalista catalana, va néixer ara fa 170 anys, el 3 d’Agost del 1843, va ser una gran defensora dels interessos dels treballadors, especialment preocupada per la situació i l’educació dels nens de l’època i, en definitiva, una figura que mai hauria hagut de perdre’s en l’oblit.

El 4 d’Octubre s’estrena a Figueres el musical IsaVel, basat en l’obra de Toni Strubell i adaptada per Kim Planella, lletrista i encarregat de la direcció artística de l’obra.

En Toni Strubell, ja fa uns mesos em va venir a veure al restaurant per presentar-me aquest projecte i explicar-me la iniciativa que se li havia ocorregut de fer un menú en homenatge a Isabel Vilà. La idea em va semblar genial, em vaig posar a investigar qué menjava la gent de Palafrugell i dels voltants en aquell temps, i el resultat de la recerca va ser força interessant.

En aquella època la carn era un luxe i el que més menjaven els obrers (les persones a les quals ajudava Isabel Vilà), eren productes de l’hort que cultivaven ells mateixos, així com peixos i arrossos. Partint d’aquesta premisa, he composat el menú IsaVel de la Sala Gran, que a més, anirà canviant segons l’estació de l’any, per adaptar-nos 100% al producte de temporada.

M’apassionen aquest tipus de coses, crec que és molt important recuperar la memòria històrica del nostre país i a més fer-ho a través de la gastronomia és un plaer. El fet de moure’m, investigar i buscar informació a través d’entitats com el Museu del Suro, per exemple, m’ha permés conèixer els productes i el.laboracions de l’época, que actualitzarem emprant tècniques i conceptes culinaris actuals.

Espero que us apropeu a tastar el menú IsaVel a la Sala Grani així conèixer una mica més aquesta figura i els seus fets i época.