La Vinyeta, un celler innovador amb valors sostenibles

Recomanacions — 10/07/2013 at 13:41

Fa uns dies vaig tenir el plaer de visitar el celler La Vinyeta de Mollet de Peralada amb uns amics. Només arribar ens va atendre en Josep, co-propietari del celler juntament amb la Marta, la seva parella. Són dos joves emprenedors amb bons valors i moltes ganes!

Per començar la visita primer vam passejar per les vinyes, on en Josep ens explicava les dificultats i dubtes del principi, com per exemple el fet d’haver de plantar una vinya nova a on mai n’hi havia hagut cap, que els va fer rebre moltes crítiques per part de la gent gran del poble. Ja que havien fet totes les proves de terres necessàries per determinar si era apte o no, amb resultats favorables, van ignorar aquestes crítiques i van tirar endavant. I van fer ben fet, el temps els hi ha donat la raó!

La Vinyeta és un dels primers cellers que formen part de la Producció Integrada, un sistema de conreu respectuós amb el medi ambient i que els permet treballar la vinya de forma ecològica sense pesticides ni altres productes agressius. Només s’emprarien en un cas d’emergència, si està en risc de perdre’s tota la producció de l’any, per alguna plaga important.

Un cop a dins del celler, vam visitar les instalacions i vam fer el tast de vins. El primer grup de vins són els «Heus»: blanc, rosat i negre. Després, el «Llavors» i, per últim, el «Puntiapart». Aquests noms venen donats, com si de vinyetes de contes es tractés, «Heus» aquí la història, «Llavors» va passar tal cosa o el «Puntiapart»…

Els primers son la seva «gamma base», vins de l’any on cada varietat de raïm es treballa per separat i desprès es fa el cupatge que troben adequat. El Llavors i el Puntiapart són vins més complexos, passats per botes de roure, la majoria francès, tot i que també en tenen d’hungarès i unes poques d’americà.

També tenen un olivar del qual en fan el seu oli de varietat Argudell, al costat hi tenen 500 gallines que produeixen els ous anomenats «outòctons» (i reaprofiten i reciclen bé: les gallines són alimentades amb les brises sobrants del vi) També tenen unes quantes ovelles que pasturen per les vinyes deixant-les ben netes de males herbes (molt ben pensat!) i com a projecte de futur, volen fer formatge amb la llet d’aquestes ovelles, per acabar de tancar el cercle! D’això sen diu integració vertical, donen sortida als residus generant un nou producte, que els fa ser més rendibles i autosuficients, un tema que m’encanta, la sostenibilitat.

Us animo que visiteu La Vinyeta, és un exemple d’emprenedoria, amb uns valors sòlids, un bon criteri i amb ganes d’innovar i evolucionar, des de la tradició.