El formatge del mes: el Gebrat d’Obaga.

Recomanacions — 06/06/2013 at 11:33

Estem vivint uns moments en què crec que és importantíssim tenir l’hàbit de consumir producte de casa nostre, sempre i quan siguin de qualitat. He decidit que cada mes recomanaré un formatge artesà de Catalunya, ja que porto molt de temps aprenent i trobant-ne de magnífics que comparteixo en els tasts que fem al restaurant amb regularitat.

En aquesta ocasió us recomano el Gebrat d’Obaga de la formatgeria Mas Eroles. El seu creador és en Salvador Maura, un dels mestres formatgers més pioners en el nostre pais i clau en la seva divulgació.

Es tracta d’un formatge fet amb llet crua de vaca de la pròpia explotació, llet que aportarà al formatge complexitat i singularitat en relació als de llet pasteuritzada, ja que conté microorganismes adaptats a l’ambient concret de procedència.

És de coagulació àcida, té una maduració mínima de 60 dies, la seva crosta és florida i blanca, pasta compacta i blanca, la textura humida i cremosa i té un gust làctic i poc àcid.

Les seves aplicacions a la cuina són immenses, si el mengem amb una taula de formatges, aquest seria dels primers que hem de tastar, per la seva finura i subtilitat. Marida molt bé amb una bona confitura de tomata com la que fan al museu de la confitura a Torrent. També és ideal amb amanides, per exemple amb tomata i alfàbrega, o si el deixem unes tres setmanes a la nevera començarà a liquar-se i a pujar la seva intensitat aromàtica i ens el podrem menjar amb cullera! També amb sopes fredes ara que arriba la calor: un gaspatxo de maduixes amb uns daus d’aquest formatge i els daus cruixents de pa.

El Gebrat d’Obaga ha guanyat diferents medalles i reconeixement al llarg d’aquests anys: el 2006 medalla de bronze al concurs de la Seu d’Urgell, el 2010 medalla de bronze al World Cheese Awards i menció especial al Lactium 2013.

Tasteu-lo, és un formatge espectacular, us agradarà molt! Si voleu venir a un dels nostres tasts de formatges artesans, podeu seguir Sala Gran al Facebook, on anem publicant les dates de cada esdeveniment.