Per qué trio els vins de l’Empordà?

Reflexions — 18/04/2013 at 11:25

Cada cop hi ha vins de més qualitat a l’Empordà, tan és el nivell que n’hi han d’impressionants. Els cellers han sabut treure el màxim rendiment del terreny, les condicions del nostre clima com la tramuntana, el mar, etc. En definitiva han extret el màxim de l’Empordà.

Fa uns mesos vaig parlar d’una guia d’Enoturisme de l’Empordà realment molt interesant i elaborada de manera molt meticulosa i amb la particularitat que les diverses cates van ser realitzades «a cegues» per un grup de prestigiosos sumillers de la mateixa província.

Un dels actius més importants que hem de tenir com a territori ha de ser que els turistes que visiten la zona puguin conèixer la nostra cultura,i una de les millors maneres de conèixer la cultura d’un país és a través de la seva gastronomia, poder provar els productes del nostre entorn immediat, però per aconseguir això fa falta que els cuiners i restauradors de la zona, no només hi creguin , sinó que ho promocionin!

A la Sala Gran ja fa molt de temps que tenim una gran selecció de vins de l’Empordà i com us dic, no només per principis, sinó també per la seva excel.lent qualitat… i per si no fos prou ja estem pensant en introduir més i millors vins de L’Empordà.

Tot i la seva sobrada qualitat, aquests vins de l’Empordà, encara necessiten tenir més presència en la restauració de consum diari. Hem d’aconseguir normalitzar el seu ús diari, perquè de qualitat n’hi ha sobradament!

Hem de tenir clar que el secret de l’èxit sempre ha de ser buscar la qualitat, potenciar els productes de proximitat i saber-ho transmetre al client.

Segurament el problema és que alguns professionals que estan de cara el públic, no tenen la mà esquerra i/o els coneixements per saber què desitja el client, i també hem de tenir clar el fet que molts locals només busquen el màxim marge comercial. Aquest tipus de professionals els hi importa poc el producte de del territori, ells momés pensen en el marge econòmic del producte i és per aquest motiu que es passen als vins de volum d’altres D.O. més «massives»… Trobo que no ha de ser així, hem de buscar la qualitat, potenciar els productes de proximitat i qualitat i saber-ho transmetre al client. Que li expliquin a on és el celler, com es diu L’enòleg, quina filosofia vinícola té, a on va estudiar i aprendre, la història que té, les particularitats del vi, que l’entenguin i el coneguin a més de prendre’l. Si som capaços de fer això de ben segur que el client tindrà ganes de repetir l’experiència.

Amb aquest escrit no vull dir que no hi hagi gent que no s’impliqui, que tingui coneixements i que assessori correctament als clients, al contrari, n’hi ha i de molt bons, però encara n’hi hauria d’haver més, hem d’aconseguir que passi com a altres denominacions, fem de l’Empordà un èxit, que de bon producte, en va sobrat!

Si viatge per altres zones vinícoles de l’estat espanyol veureu en aquells territoris només trobareu vins de la zona i personalment crec que aquí hauria de ser el mateix. El turisme ha de poder provar els productes de la zona on viatja, per tal de poder impregnar-se de tota la cultura d’aquest lloc! Fa uns mesos vaig anar a fer unes copes amb els amics i a un dels locals només hi havia vi de l’Empordà, això és el que necessitem, que els restauradors creguin en el producte i tothom el promocioni, només d’aquestes manera donarem a conèixer la riquesa cultural del nostre territori.

Us deixo, de pas, unes rutes realmente interessants per si voleu conèixer més sobre els vins de casa nostra. En successius articles d’aquest blog aniré parlant més d’aquest tems, recomanant cellers, vins, etc. i si passeu pel restaurant, en podreu tastar els que he seleccionat personalment.