Can Sais, un celler de l’Empordà i de qualitat

Recomanacions — 24/04/2013 at 11:48

Ben a prop de la Sala Gran tenim un celler molt interessant, Can Sais de Vall-llobrega.

És una empresa familiar capitanejada per la Marta Arenas on la filosofia de treball és ser respectuosos amb el raïm, les finques i l’entorn. Fan vins que porten l’ADN Empordà al 100% i desprenen les aromes que hi ha al seu entorn, a les Gavarres.

La manera d’aconseguir això és obligar al cep a nutrir-se dels minerals del subsòl de la parcela, transmetent així la pura essència del territori. La Marta té en compte el cicle lunar alhora d’elaborar el vi, per tant seguint aquesta filosofia hi ha vins com el Selecció 2010, que es recomana obrir-lo en dies fruita perquè aquests són els dies en que el vi s’expressa millor, per exemple. Personalment encara no ho he provat però ho faré en breu, per poder-ho valorar!

Can Sais elabora tres famílies diferents de vins: els vents, les sensacions i els dolços.

El grup dels Vents són els vins joves i frescs. El Mestral és el blanc i per exemple, el cupatge de l’anyada 2012 porta Malvasia de l’Empordà, Xarel·lo, Garnatxa i Macabeu. Es tracta d’un vi on hi podem trobar fruita madura, poma, flors, les herbes de l’entorn com el fonoll, romaní i té un punt de salinitat. El Gregal és el rosat, amb Garnatxa, Merlot i Syrah i aromes a maduixes, cireres i tocs herbacis com poden ser romaní, farigola. I l’últim del grup és el Migjorn, amb un cupatge de Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Caranyana, Garnatxa i Ull de Llebre. Guanya en proporció el Merlot, amb un 60%, seguit del Cabernet Franc amb un 23%. Les altres quatre varietats poca presència.

En les Sensacions trobem vins més complexos i envellits. Hi ha el Selecció 2010, amb fruites madures de bosc, farigola, romaní i un punt torrefacte i balsàmic, com he dit abans es recomana obrir-lo en dies fruita segons el cicle lunar, decantar-lo i servir-lo amb copa gran perquè s’oxigeni bé! Desprès tenim l’expressió 2008 Zero sulfits, aquest és el primer «zero sulfits afegits» de la D.O. Empordà, un vi envellit i molt mineral, amb aromes de romaní i plantes aromàtiques.

En els dolços tenim l’Encanteri’3.6.9 que és un vi dolç de raïms sobremadurats deixats pansificar a la vinya, concentrant així la seva proporció de sucre amb un gust a pruna increïble i una untuositat en boca que t’emplena el paladar. També dins aquest grup destacaria el Privilegi 2009, amb raïms sobremadurats.

Com podeu veure, n’hi ha per «triar i remenar», per tots els gustos i moments i trobo que, com vaig comentar fa uns dies, tenim uns vins molt interessants a l’Empordà i arreu del territori i és important tant conèixer-los com gaudir-los.