Temporada de garoines, uriços, garotes, eriçons… un marisc espectacular!

Recomanacions — 18/02/2013 at 12:30

La garoina és un marisc molt preuat a la costa brava, té un gust exquisit, té un gust de mar intens, es produeix a les costes de l’Alt i Baix Empordà i a l’Alguer i ara som en plena temporada, aproximadament de gener a març.

Es tracta s un animal equinoderm, de forma esfèrica i cobert de punxes a l’exterior. Tots els equinoderms són animals marins, un dels grups més peculiars del regne animal, amb un tret molt característic, la seva simetria pentarradiada, vol dir que tenen cinc parts iguals al voltant de la seva boca i que cadascuna és simètrica a l’altre formant un angle de 72 graus.

Depenen de la zona pot agafar diversos noms, com per exemple, garota, oriç, urís, garota de roca, eriçó de mar i a l’Alguer en diuen bogamarí.

La Garoinada de Palafrugell

A Palafrugell hi ha la Garoinada, és una de les primeres campanyes gastronòmiques de Girona, va començar el 1992. És del 18 de gener al 17 de març. Anys endarrere a la Sala Gran hi participàvem cada any, ara coincideix en l’època de vacances i no podem fer-ho, això si per encàrrec i fins a final de la temporada en podem buscar per qualsevol client que ho desitgi. Antigament la gent feia aquestes garoinades a les platges directament, és a dir quedaven un grup d’amics, gent del poble i al mig de la platja menjaven les garoines! Aquestes tradicions són les que no podem perdre!

I com es mengen?

Pràcticament sempre es mengen crues, obrint-les per la part plana i netejar la part de dins fins que les cinc gònades estan ben netes. És ideal acompanyar-la amb una copa de cava i si es vol amb un bon tall de pa.

També hi ha qui en fa cremes i desprès emplena la mateixa garoina. Una de les cremes més clàssiques és la crema de garoines al cava. Consisteix en potxar verdures, afegir-hi el cava, les garoines, l’aigua de garoines, una mica de crema de llet i passar-ho al túrmix. Molt ràpid i boníssim.

Jo personalment prefereixo el primer mètode: tenir la carn de la garoina que és sucosa, tova i amb aquella potència de mar, a sobre un tall de pa cuit al forn de llenya (poc pa i molta garoina!) i a l’altre mà una bona copa de cava. No deixeu de provar-les, si teniu ocasió!

La foto que il.lustra aquesta entrada és d’una de les nostres el.laboracions, presentant la garoina dins d’una rèplica de porcellana feta per la gent de Pordamsa, amb un aire fet amb l’aigua de les garoines, per potenciar més el gust marí. Espectacular, és com fer-li una queixalada al mar!