Les «tapes»: la gastronomia més social

Recomanacions — 27/12/2012 at 11:15
Isaac Sabria Tapes Sala Gran

Actualment les tapes estan més de moda que mai. Aquesta moda ja s’ha consolidat i cada cop trobem més i més locals especialitzats en aquestes petites dosis de gastronomia de caire molt «social». La veritat és que vé molt de gust anar canviant de local, picant aquí i allà i anar fent, en bona companyia!

L’origen de les tapes és ben curiós, segons diuen ve de la costum antiga de «tapar» les copes i gots de vi per que no hi entressin mosques i mosquits amb una llesca de pà o de pernil. També es diu que cap al s.XIII a Castilla s’acompanyaven les begudes alcohòliques amb aquests petits àpets per anar fent i «tapar» els efectes de l’alcohol… Podeu llegir més sobre tot plegat aquí.

El màxim exemple en l’actualitat, i que allà també en diuen «poteo», és el Pais Basc, per mi particularment Donostia, a la «parte vieja» com diuen ells. Allà hi ha la més gran quantitat de locals de tapes que he vist mai! La varietat és impressionant, locals on els pernils ibèrics s’apil·len un rere l’altre i cada un millor que l’anterior… altres que tot són mariscs del Cantàbric de la màxima qualitat… en conec un on a la tardor, a l’època dels bolets, et tornes boig d’emoció! I no oblidem els clàssics! Els típics montaditos de truita gegants amb els que jo ja esmorzo i que per ells només és un «pinxito»! Els «pintxos» que personalment em tenen el cor robat són els més creatius, hi ha tres locals que són d’aturada i visita obligatòries cada vegada que hi vaig: Afuego Negro, Zeruko i la Cuchara de San Telmo.

Aquí a Catalunya també tenim propostes i zones amb bons restaurants especialistes en aquest format, tot i que a un nivell més petit (però en creixement!) A Girona n’hi ha de bons, sobre tot a la zona del Barri Vell i ben a prop d’aquí a Palamós també hi ha un ruta de tapes per fer, més endavant us en parlaré. On trobem, lògicament, més opcions és a Barcelona. Estic preparant un article per la setmana que vé amb una bona llista de recomanacions que de ben segur us serà útil si voleu tastar aquest tipus de gastronomia tant divertida i interessant.

I per si us fan falta més, us recomano visitar Tapas BCN el projecte d’uns bons amics en format blog sobre el tema.

La imatge que acompanya aquest article és una de les tapes que hem fet aquesta temporada al restaurant.