Ja estem organitzant la segona ruta cultural i gastronòmica Josep Pla a Llofriu (Empordà)

Esdeveniments — 20/11/2012 at 11:32

El proper diumenge dia 9 de desembre tornarem a repetir amb la Fundació Josep Pla la ruta Josep Pla per Llofriu que ja vam fer fa un parell de mesos, una experiència cultural i gastronòmica realment interessant!

En aquesta ruta que es realitza en un matí de diumenge, els participants faran un passeig literari per tal de conèixer quin era el vincle de l’autor amb el poble de Llofriu. Visitaràn, entre d’altres llocs, l’Església de Sant Fruitós de Llofriu (d’estil romànic i reconstruïda al S. XVIII), el veïnat de Roma o el Mas Garriga.

Josep Pla s’instala al 1948 al Mas Pla. Durant aquest temps va escriure molts de llibres, entre els quals “El que hem menjat“, una de les meves referències i fonts d’inspiració a la cuina (i que us recomano!). Com ja sabreu els que m’aneu seguint, considero que Pla encertava amb moltes de les seves afirmacions culinàries i en d’altres que a priori no ho semblava, amb el temps, hem anat rectificant fins que les hem resolt tal i com ell desitjava…

Per exemple, era un defensor acèrrim de la cuina del peix a la brasa, cito:

“Deixeu-me dir de seguida que jo sóc cada dia més partidari de la cuina dels peixos a la brasa: mai a la planxa! Els crustacis s’han de fer d’aquesta manera, sobretot els més importants: la llagosta i el llongant.” Josep Pla, OC 8, 167.

Josep Pla era un amant de la cuina tradicional ben feta i tenia molt de criteri. Un cop llegeixes «El que hem menjat», t’adones que ell valorava moltíssim la cuina de temporada (per exemple quan parla dels sonsos explica que l’època de pescar-los és a mitjans de maig, igual que la sardina) o quan parla de plats tan senzills com el trinxat, cita:

“Un plat de col i patata fregida amb greix del perol i un tall de cansalada és un plaer extraordinari per als qui hem nascut i viscut en aquesta terra”

Vincula molt el menjar amb el territori i això és el mirem de fer cada dia a la Sala Gran.

Amb aquesta activitat intentem acostar els visitants els racons de Llofriu, la nostra vila i maridar la opinió gastronòmica de l’escriptor d’un producte concret amb el tast del propi producte, tota una experiència que us recomano! Si voleu participar, podeu posar-vos en contacte ja amb la Fundació Josep Pla o trucar-nos al restaurant demanant informació.

Citació de la foto:
Ruta Josep Pla a Llofriu, setembre 2012
Fundació Josep Pla