Els Rational, els «Ferrari» dels forns

Recomanacions — 14/08/2012 at 9:49

No acostumo a recomanar marques concretes per temes de cuina, moltes vegades productes de diferent procedència «fan el fet» de la mateixa manera, però en aquest cas faré una excepció… Fa temps, un amic em va dir que els forns de la marca Rational eren «el Ferrari dels forns» i ara que ja fa sis anys que en tenim un a la Sala Gran, he de confirmar que tenia tota la raó!

El nivell de precisió, la varietat i quantitat de programes, les combinacions de temperatures, graus d’humitat, temps, tipus de cocció i les seves capacitats d’edició de tot plegat fa que sigui una peça imprescindible a la meva cuina, la veritat… Un cop hi tens pràctica, passes de fer servir els programes predefinits (i en venen molts!) per començar a crear els teus propis, que després pots guardar i compartir a través d’un simple llapis USB.

Pràcticament podriem estar parlant d’un «computador de cuina» més que no pas d’un forn, requereix pràctica, tenir clar qué vols i conèixer molt bé el seu funcionament, però els resultats valen molt la pena. Ha aconseguit canviar-me el concepte de forn! Per exemple, pots fer que comenci a funcionar coent amb convecció, amb la temperatura desitjada, el % d’humitat que vols i el temps i desprès li pots canviar el tipus de cocció, passar a coure amb calor sec i escollint quin % d’humitat que desprèn el propi producte vols que es quedi a dins del forn! A l’hora de fer banquets també és genial el sistema de regeneració que té (amb sec, mitja humitat o humitat total, triar el temps i llest) i també permet fer programes de regeneració a mida, és espectacular.

Altres avantatges, com a detall: a l’hora de netejar el forn, li esculls el tipus de programa de neteja i ell mateix et diu quantes pastilles de cada has de posar… n’hi ha de dos tipus, unes són detergents i les altres abrillantadors, un cop posades amb l’ordre que et marca el programa, tanques la porta i a netejar!

En la part negativa, trobo que la «repartició» de la calor dins del forn no és del tot igual en totes les zones i també hem tingut algunes avaries que trobo que no haurien de passar, a aquests nivells, però també pot ser per mala sort!

En resum, un gran producte, espero que no segueixin innovant… o tard o d’hora ens faràn fora de la cuina!