Ruta dels Formatges pel Pirineu i part de Lleida

Inspiració — 07/06/2012 at 11:37

Fa unes setmanes vaig estar fent una ruta per totes les formatgeries artesanes del Pirineu (inclosa una de totalment ecològica) i part de la provincia de Lleida. En total vaig recòrrer mes de 1.200 km, sempre partint de Llívia, que és on cada any per vancances reflexiono, creo nous plats i planifico la temporada.

En aquesta ruta, vaig descobrir que en més del 90% dels formatges d’ovella que es produeixen, la llet prové de Corroncui, un petit poble de l’Alta Ribagorça on hi ha una gran explotació d’ovelles amb aquesta finalitat. Només conec dos formatgeries, una a Siurana d’Empordà, la gent del Mas Marcè, que produeix els seus formatges amb llet d’ovella ripollesa, l’autòctona catalana, i l’altre Mas Farró, a la vall de Bianya, que utilitzen llet procedent de les seves pròpies explotacions.

També he tingut l’oportunitat de conèixer a grans professionals amb molta història, pioners dels formatges al nostre país, juntament amb d’altres que s’hi dediquen fa relativament poc, però ofereixen productes de gran qualitat i nivell, amb molt bon criteri. I n’he aprés moltíssim!

La conclusió principal a la que he arribat fent aquesta ruta és que Catalunya és un petit gran país formatger. Produïm formatges de qualitat, sense res que envejar a altres llocs del món i que val la pena conèixer.

La finalitat d’aquesta ruta és poder-vos oferir a la Sala Gran, la possibilitat de descobrir tots aquests formatges catalans mitjantçant uns events que començarem en breu, en format mensual (i que encara no tenen data fixada, trobareu més informació en endavant) on no només en farem el tast, sinó que també aprendrem sobre la història i les persones que hi ha darrera de cada producte. Valdrà la pena!