El Peix Blau

Reflexions — 01/06/2012 at 18:40
Isaac Sabria - El Peix Blau

M’encanta el peix blau, qué us he de dir… Ara a la primavera és quan les aigües del Mediterrani pugen de temperatura i això fa que el aquest peix estigui en la seva millor època. A principis de maig és quan s’obtenen les millors sardines, grasses, gustoses, res a veure amb les que hi ha a l’hivern!

El sonso també surt aquesta època, fins hi tot una mica avans, d’Abril a Juny és la millor època per aquest peix tant apreciat al nostre empordanet. Josep Pla deia: «Al meu modest entendre, el sonso millor, sense comparació possible, és el més petit, el més insignificant, el més desnerit» i hi coincideixo plenament!

L’anxova surt durant al Juny, i es boníssima per fer en escabetx, salar-la , marinada.. Tambe hi han sorells, bonitols, tonyina, verat, congre, anguila, salmó, roger, i d’altres.

Amb aquesta varietat, podem triar i remenar! Es important tenir en compte que els peix blau és una font de proteïnes, vitamines (A, D, B12), minerals (iode, ferro, fòsfor, magnesi, calci) i greixos insaturats (oleic, linoleic i omega3). Les diferents maneres de cuinar-los no afecten els àcids grassos omega 3 però si que afecten en la seva seva digestió. Si el fem al forn, a la planxa o bullit, la seva digestió serà sempre ràpida, un punt a tenir en compte!

Un petit apunt, el sorell que citàvem abans és un peix molt gustós, per mi millor que el verat, fet amb escabetx, amb un vinagre suau, és delicios!