Ecologia, sostenibilitat i proximitat per una riquesa gastronòmica

Reflexions — 03/05/2012 at 9:30
isaacsabria_llofriu

L’ecologia, sostenibilitat i proximitat a la cuina són les eines per tornar als gustos d’abans, quan les tomates feien olor a tomates i els carbassons desprenien aquell aroma dolcenc. Ès molt important mantenir i recuperar la memòria històrica culinària, ja que forma part de la nostra cultura.

Criar els animals a l’aire lliure és clau, per exemple que les vedelles pasturin tot l’any pels prats, que mengin les herbes que trobin, sense farinades a diari, amb molt d’espai per què creixin com abans, al seu aire, no engabiades amb vuitanta vedelles més i que no es puguin ni moure! La diferència entra una vedella i l’altre rau en l’alimentació i en el moviment de l’animal. El gust final no te res a veure.

Un altre exemple seria cultivar les hortalisses sense tirar-hi pesticides, per obtenir un gust molt més autèntic. També és molt important arrencar-les en el seu punt òptim de maduració, per això és imprescindible la proximitat dels productors, en resum: que al matí arrenquin les hortalisses de l’hort i al migdia s’estiguin cuinant.

Aquesta filosofia l’hem d’intentar aplicar amb tots els productes que consumim. Per exemple una llet fresca, ecològica i de proximitat no té res a veure amb la llet industrial, primer de tot per la puresa i si hi afegim que és ecològica, n’assegurem la qualitat i la proximitat ens dona la facilitat de comprar-ne poca i sovint, quan la necessitem… D’aquesta manera, també ajudem a l’economia local, al petit productor, al pagès que es comercialitza ell mateix els seus productes, etc.

El futur passa per consumir productes ecològics, sostenibles i de proximitat. Per exemple al mar si no apliquem el concepte sostenibilitat, tindrem un problema. Avui en dia ja no queda peix de roca al nostre litoral. Si tothom consumeix el mateix tipus de peix malament! És molt important consumir altres tipus de peixos no tan coneguts: la sostenibilitat en el mar passa per consumir peixos com els gatets, la maire, la molla, els sabres, els sorells, el congre, els calets…

En resum, hem de tenir en compte aquests conceptes per millorar encara més la nostra cultura gastronòmica. Hi ha alguns moviments i col.lectius interessants en aquests aspectes, associacions de professionals i organitzacions que promouen aquests valors i dels que participem, com és el cas de Slowfood.